Bakan Kirişçi: Et fiyatları geriliyor
GÜNDEMTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kırmızı et fiyatlarının gerilediğini, ileri gidişin söz konusu olmadığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, NTV'de gündeme dair soruları yanıtladı.
Vatandaşı ilgilendiren tarım ve hayvancılık ürünlerine ilişkin açıklamalarda bulanan Bakan Kirişci, et fiyatlarının gerilediğini belirtti. Kirişci, soğan fiyatlarının da 11 lira seviyelerine düştüğünü söyledi.
Bakan Kirişci'nin açıklamaları şöyle:
Hububatta önceki yıla göre yüzde 8'lik artış beklentimiz var. Üretici lehine alınan karar var. Regülasyon kurulumuz TMO. TMO'nun depolarını boşaltması ve yeni alımlara kendini hazırlaması gerekiyor. İçeriden alımın gerçekleşmesi bekleniyor. Üreticinin korunması da var. Geçtiğimiz yıl da aynısını yaptık.
"REGÜLASYON KURUMLARIMIZ VAR"
TMO bizim merkez bankamız. Et Süt Kurumu, hayvansal için Merkez Bankası, Türk Şeker var, Çaykur'umuz var. Hiç olmadığı kadar regülasyon kurumlarımız devrede oldu, olmaya devam edilecek.
Çalışma yaptık, son ana kadar muhafaza etmekte yarar var. Hasat faaliyeti başlamadı. Hasat başladığında üreticinin kazanması bizim için esas.
"AKSAKLIKLARI TELAFİ EDİLMESİ ADINA ZAMANINDA ADIMLAR ATILDI"
Hayvansal üretim kısmında telef olması oldukça düşük. Bitkisel üretimde problem yok. Sonbaharda üretimi yapılanlar depremden etkilenmedi. Verilen destekler ve desteklerin öne alınması 13,8 milyar destek zamanından önce verildi. Mazot ve gübre desteğini aynileştirmiştik. Nakdi olarak bunları ödedik. Yem desteği verdik. Bizim tarımsal desteklerimiz 57,6 milyar liraya gelmiş oldu. 32 milyardan fazlasını vermiş olduk. Böyle bir uygulamayla üreticinin üretmeye devam etmesi, bu üretimi yaparken yaşadığı aksaklıkları telafi edilmesi adına zamanında adımlar atıldı.
"SOĞAN ARZINDA PROBLEM YOK"
Türkiye'nin soğan arzıyla ilgili problemi yok. 100 kg soğana ihtiyaç varsa 115 kg soğan üreten ülkeyiz. 15 kg'lık fazlalık süreçle ilgili yeterlidir. Adana halini ararsanız soğanın 11-12 liraya geldiğini görebiliriz, duyabiliriz. Tarım ürünleri üzerinden spekülatif söylemler karşılık buluyor. Yüzde 115'lik karşılama oranımız var. Patates için de aynı şekilde, üretim fazlamız var. Buradan ilerisi Ticaret Bakanlığı'nı ilgilendirdiği için bizim görev alanımızın dışına çıkıyor.
El değiştirmeler ticarete konu olduktan sonraki kısmını söylüyorum. Aradaki spekülatif davranışlar, lojistik maliyetleri var. Kent tarımı yaklaşımımız var. Bir kentin kendine yeterli olması lazım. Lojistik maliyet bu. Ürün tazeliğini sağlamak için de artı getiriyor. Lojistik maliyet düştüğü için egzoz emisyonu yok, çevresel etkileri var. Üreticinin kazandığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Ankara, Amasya, Çorum, Adana, Tokat ve Konya soğan için söylüyorum. Bunlara uzak şehirlere de üretimin ulaştırılması gerekiyor. Planlı tarımdan söz ettik. Patates, soğan stratejik olmasa da vatandaşın mutfağını ilgilendiriyor.
"ET FİYATLARI GERİLİYOR"
Şu anda et fiyatları geriliyor, ileri gidiş söz konusu değil. İstanbul'da başladık, Ankara'ya geldik. Şu anda fiyatlarda ciddi gerileme var. Marketlere ürün veriyoruz, bunun bilinmesinde yarar var. Marketçilik yapmak gibi görevimiz yok. Et Süt Kurumu regülasyonu sağlayacak.
Şap Enstitümüz çok başarılı çalışma yürüttü. 37 günde şap hastalığına karşı aşı geliştirdi, hayvanlarımız hızla aşılanıyor. Bu hastalığın kontrol altına alınmasıyla ilgili aşılama çalışmaları devam ediyor. 16 milyon aşı üretildi, 14 milyonu piyasa sunuldu, 10 milyon hayvan aşılandı. Şaptan dolayı hayvan hareketlerine getirilen kısıt küçük baş hayvanlar için ayın 28'inden itibaren kısıt kalmadı. Aşıyı yaptırmış ve üzerinden 21 gün geçmiş olması gereken büyükbaşların da hayvan hareketlerine izin veriliyor.”
İlginizi Çekebilir