© Urfa Tek Haber 2023

BİNADAKİ ÇATLAKLAR NE ANLAMA GELİYOR? UZMANLAR NE DİYOR?

İki büyük depremin etkili olduğu 10 ilde vatandaşlar binalarının durumunu merak ediyor. Peki binalardaki çatlaklar ne anlama geliyor?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ile 7.6 şiddetindeki deprem Türkiye’nin 10 ilinde etkili oldu. Şu ana kadar depremde 12 bin 873 vatandaş hayatını kaybederken, binlerce bina da yıkılarak enkaza Deprem sonrası yıkılmayan birçok binada çatlaklar olurken, vatandaşlar en çok binalarının akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. Herkesin kafasını kurcalayan soruları yanıtlayan uzmanlar binanın kolan ve duvarlarındaki ayrıntıya dikkat çekiyor. Uzmanlara göre sıva çatlağı, duvar çatlağı ve taşıyıcı sistem kolon kiriş çatlağını iyi tespit etmek gerekiyor. Uzmanlara göre sıva çatlağı normaldir. Duvar çatlaklarının sebebi duvar taşıyıcı görev üstlenmez. Önce bina taşıyıcı sistemi yapılır, arasına duvar örülür. Taşıyıcı sistem duvarı taşır. Duvar dört tarafı harçla taşıyıcıı sisteme bağlantı kurulmuş bir bina elemanıdır.

 

DUVARLAR YIKILABİLİR

Depremde taşıyıcı sistem tamamen sağlam kalıp, duvarlar yıkılabilir. Çatlaklar sağlamlaştırılmadan binaya girilmemelidir. Taşıyıcı sistem kolon kiriş çatlağında adı üstünde taşıyamadığı için çatlak vardır. Yani arkasından gelebilecek sallantı ve bina harekelerine göçme kolon patlaması olabilir. Böylesi bir durumda ev çökebilir. Taşıyıcı kolon çatlaklarının olduğu binalara kesinlikle girilmemesi veya yakınında durulmaması gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER