© Urfa Tek Haber 2023

DAMLAR KIRMIZI RENGE BÜRÜNMEYE BAŞLADI

Domates hasadının başlamasıyla Şanlıurfa’da salça sezonu da açıldı. Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte fiyatların yüksek olmasından yakınan vatandaşlar evlerinin salça ihtiyacını karşılamak için hal pazarından aldıkları salçalık domatesi evlerine götürerek geleneksel yollarla kış mevsimine hazırlıyorlar.

 

 

Her kalemde yaşanan fiyat artışı bu yıl domates salçasını da vurdu.

Hal pazarında esnaf olan Mehmet Uğur, Bu yıl önceki senelerdeki yoğunluk yok. Geçen yıllarda günde 5 ile 10 ton arasında domates salça yapmak için satış yapıyorduk. bu yıl ise günlük ancak 2 tonu bile bulmuyor. Geçen yıl işleri yetiştirmekte zorlandıklarını vurgulayan Uğur, Domatesin kilogramını 3 ile 5 lira arasında değişiyor.

Şanlıurfa'da 5 kilogram salçanın fiyatı 200 lirayı geçince vatandaşlar kasa domates alarak salçalarını ev imkanlarında çıkarıyor.

Satıcıların fahiş zamları sonrası vatandaşlar kendi salçalarını evde üretmeye başladı.

Marketlerde salçanın kilogramı 50 liraya satılırken evde 25 liraya mal ediliyor.

Yaklaşık 6 kilogram domatesten 1 kilo salça üretiliyor.

Önce bıçakla dilimlenen domatesler kaplarda bir gün süreyle bekletiliyor. İyice suyunu bırakan domatesler ardından süzgeç yardımıyla süzülerek suyu biriktiriliyor.

Son olarak 3-4 gün güneşte kurumaya maruz bırakılan domates suları kıvamına vardıktan sonra bidon kaplara alınarak tüketime hazır hale getiriliyor.

Vatandaşlar marketlerde satılan birçok markanın salça olmadığını domates sosu olduğunu belirterek evde yapılan salçanın daha sağlıklı ve daha lezzetli olduğunu ileri sürüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER