© Urfa Tek Haber 2023

Depremzede öğrencilere ek kontenjan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki lise öğrencileri için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25'lik ek kontenjan ayrılacağını açıkladı. Deprem illerindeki öğrencilerin pozitif ayrımcılık beklentisini daha önce gündeme getiren Ajans Urfa, Şanlıurfa’daki Girne Koleji’nin kurucularından Murat Aydeniz’in “Gerçekten evi yıkılan, evi yıkılmasa da psikolojisi bozulan ve ders çalışmaya odaklanamayan öğrencilere bir yıla mahsus ayrımcılık yapılsın” sözlerine yer vermişti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki “asrın felaketi"nin eğitim alanında oluşturduğu hasar çok fazla. Depremin etkilediği illerde birçok okul yıkılırken ya da okul binaları ağır hasar alırken, öğrenciler de kayıp acısı ve büyük bir travma yaşadı, öğrencilerin ders çalışacak ortamları kalmadı, kaynaklara erişimi sıkıntıya girdi ya da öğrenciler kaynaklara geç ulaşabildi. Tüm bunlar deprem illerindeki öğrencileri dezavantajlı duruma getirdi. Bu öğrencilerden sınava hazırlananlara pozitif ayrımcılık yapılması birçok kez dile getirildi.

AJANS URFA GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Ajans Urfa, deprem felaketinin yaşandığı illerde liselere giriş sınavı LGS ve üniversite sınavı YKS’ye hazırlanan öğrencilere ayrımcılık tanınması gerektiğini daha önce gündeme taşımıştı.

Şanlıurfa’daki eğitim kurumlarından Girne Koleji’nin kurucularından Murat Aydeniz’in görüşlerine yer verilen haberde Aydeniz, deprem bölgesindeki bu öğrenciler için sadece bir yıla mahsus Suriyelilere tanınan hakların bu öğrenciler için de tanınması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Gerek LGS öğrencileri gerekse YKS öğrencileri için sadece bir yıla mahsus Suriyelilere tanınan haklar bu öğrenciler içinde tanımlanmalı, çünkü gerçekten evi yıkılan, evi yıkılmasa da psikolojisi bozulan ve ders çalışmaya odaklanamayan öğrencilerin bu haklara sahip olması gerekir. Veya deprem bölgesinde olmayan illerde, bu bölgedeki öğrenciler için kontenjan artırılıp öğrencilerin okuldaki ders durumlarına göre yerleştirme de olabilir. Yaşadıkları durumlar, psikolojileri, fiziksel sağlıkları, yaşadıkları veya tanık oldukları yaslardan dolayı bu ayrımcılık destek noktasında oldukça faydalı olacaktır".

ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana mitingde deprem bölgesindeki lise öğrencilerine müjde verdi.

Depremden etkilenen illerdeki lise öğrencileri için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25'lik ek kontenjan ayrılacağını ayrıca özel üniversitelerin tamamındaki her programda da bu öğrenciler için birer kişilik yer tahsis edileceğini ifade eden Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Deprem bölgesindeki lise öğrencilerine bir müjde vermek istiyorum. Deprem bölgesi illerimizdeki devlet üniversitelerimizde bu öğrencilerimiz için genel yerleştirme dışında yüzde 25 oranında ayrı bir kontenjan ayıracağız. Bu öğrencilerimiz ülke genelindeki sıralamanın dışında kendi aralarındaki puan önceliğine ve tercih sırasına göre ayrılan ilave kontenjanlara yerleşebilecek. Ayrıca özel üniversitelerin tamamındaki her programda bu öğrenciler için birer kişilik yer tahsis edilecek. Toplamda 21 bin 560 öğrencimizin 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında bundan yararlanacak".

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER