Gebelikte tansiyon takibinin önemi
SAĞLIK-YAŞAMKadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, hamilelik döneminde anne adayının kan basıncının sürekli takip edilmesi, olası komplikasyonları önlemek adına önemli olduğunu söyledi.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon, normal bir kişiden daha fazla riskli bir durumu oluşturur. Bu nedenle hamilelik sırasında anne adayının kan basıncının sürekli takip edilmesi, olası komplikasyonları önlemek adına önemli olduğun vurgu yapan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, bu dönemde mutlaka tansiyon takibinin yapılmasında fayda olduğuna vurgu yaptı.
Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzm. Dr. Adem Dilek, “Gebelikte tansiyon her haftada önemli olmasına rağmen bizim için daha önemli olan haftalar 20. haftadan itibaren başlar ve doğum sürecinden sonraki özellikle ilk altı haftaya kadar sürer. Bazen süreç üç aya kadarda sürebilmektedir. Bu dönemde mutlaka tansiyon takibinin yapılmasında fayda olmaktadır. Bütün muayenelerimizde hastanın mutlaka tansiyonuna bakıyoruz. Çünkü halk tabiri ile gebelik zehirlenmesi olarak ifade edilen bir rahatsızlık hastada önemli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Bu hastalık vücutta şişme, görme bozuklukları, göz önünde ışık çakmalarına sebep olabilir. Gebeliği üç bölüme ayırırsak eğer ilk üç ayda ayda gebeliği tespit ediyor ve kontrollerini yapıyoruz. İkinci üç ayda ve özellikle 20 hafta üstünde preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) dediğimiz duruma daha fazla dikkat etmek durumunda kalıyoruz ve her kontrollerinde mutlaka tansiyonlarını ölçtürüyoruz.
Hastalarımıza da mutlaka aile sağlığı merkezlerindeki kontrollerini aksatmamalarını ve eğer şikâyetleri olursa yine acillerde veya şartlar uygun olmadığı durumlarda en azından evlerinde takip olmalarını öneriyoruz. Kendi tansiyonlarını kendileri de ölçebilirler. Gebelik zehirlenmesini kadın doğum ve kardiyoloji beraber takip etmektedir.
160/100, 160/110 gibi değerlerin üstünü de zaten şiddetli gebelik zehirlenmesi kategorisine alıyoruz, o durumda mutlaka hastanede bebek açısından da doğumu planlamanın zamanı geldiğini gösteren bir işaret olabiliyor bizim için. Hastaların 140/90 ve üst değerlerde mutlaka hastaneye başvurup yakın takip altında olması gerekir.
Özellikle hastalarımızın baş ağrısı yakınması, göğüs alt boşluğunda hissettikleri ağrı durumlarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir