© Urfa Tek Haber 2023

“KADINA VE ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR”

Kadına ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her geçen gün artıyor. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Erkek şiddetinin önlenmesi için kapsamlı politikaların geliştirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması şiddeti her geçen gün teşvik ediyor. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler kadın ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır.” Dedi.

 

Sürücü, Belediyeler bilinçlendirme, kadınları güçlendirme gibi faaliyetlerle toplumsal bir farkındalık yaratma sorumluluğuna sahiptir. Fakat Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerinin bu yönlü etkin politikalar geliştirmediği görülmektedir. İki milyondan fazla nüfusu olan Şanlıurfa’da, Belediyenin sitesinde yer aldığı kadarı ile ilçe belediyeleri ile birlikte beş “Kadın Destek Merkezi” bulunmakta, Büyükşehir belediyesinin devam eden projeleri arasında hiçbir bağlamda erkek şiddeti ile mücadele projesi yer almamaktadır. Planlanan projeler arasında ise sadece bir tane “Kadın Destek Merkezi” projesi bulunmaktadır ki bu da hayata geçirilmiş değildir.  Vekil Sürücü konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Sunulan önergede şu görüşlere yer verildi; Kadına ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her geçen gün artıyor. Erkek şiddetinin önlenmesi için kapsamlı politikaların geliştirilmemesi, yasaların etkin uygulanmaması şiddeti her geçen gün teşvik ediyor. Ülke genelinde artan bu erkek şiddeti seçim bölgem Şanlıurfa’da da maalesef ki acı sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Haber sitesi Bianet’in yayınladığı ve sadece basına yansıyan 2022 verilerine göre en az 327 kadın erkekler tarafından katledildi. Bu kadınlardan en az altı tanesi Şanlıurfa’da katledildi ve en az beş kadının da ölümü “şüpheli cinayet” olarak kayıtlara geçti. Sayıların ötesinde bir yaşam olan bu kadınlara yönelik uygulanan şiddet etkin politikalarla önlenebilir. Bu bağlamda yerel yönetim politikaları oldukça önemli bir yer tutuyor. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesi gereği “Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler kadın ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır.” Ayrıca belediyeler bilinçlendirme, kadınları güçlendirme gibi faaliyetlerle toplumsal bir farkındalık yaratma sorumluluğuna sahiptir. Fakat Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerinin bu yönlü etkin politikalar geliştirmediği görülmektedir. İki milyondan fazla nüfusu olan Şanlıurfa’da, Belediyenin sitesinde yer aldığı kadarı ile ilçe belediyeleri ile birlikte beş “Kadın Destek Merkezi” bulunmakta, Büyükşehir belediyesinin devam eden projeleri arasında hiçbir bağlamda erkek şiddeti ile mücadele projesi yer almamaktadır. Planlanan projeler arasında ise sadece bir tane “Kadın Destek Merkezi” projesi bulunmaktadır ki bu da hayata geçirilmiş değildir. Büyükşehir Belediyesinin organizasyon şemasında yer alan Başkanlık ve Daire müdürlerinden sadece “Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı” kadın olarak görülmekte, geri kalan Başkanlıkların hepsinde erkek çalışanlar bulunmaktadır. Belediyenin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmeden kendi içerisinde inşa ettiği görev dağılımı, doğrudan Belediyenin kadına yönelik şiddet politikalarını da belirleyen tablo ile uyuşmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınız her gün en az bir kadının erkekler tarafından öldürülmesine dair bir acil eylem planına sahip midir?

2- Şanlıurfa’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddete dair bir çalışmanız var mıdır? Bu şiddetin sebeplerinin neler olduğu ve bu sebeplerin giderilmesine dair politikalarınızı içeren çalışmalarınız nelerdir?

3- Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığın elindeki verilere göre Şanlıurfa ilinde 2022 yılında şimdiye kadar toplamda kaç kadın ve kaç çocuk erkekler tarafından katledilmiştir?

4- Şanlıurfa’da kaç kadın konukevi bulunmaktadır? Buralarda toplam kaç kadın kalmaktadır? 2022 yılı içerisinde kaç kadın konukevinde kalmak için başvuru yapmıştır?

5- Şanlıurfa’da bulunan belediyelerin kadına yönelik şiddeti önlemek için ne gibi politikaları olduğu, politikalarının olup olmadığı Bakanlığınızın takibi dahilinde midir?

6- Şanlıurfa Belediyesi kadına yönelik şiddeti önlemek adına bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yapmakta mıdır? Yapmaktaysa bunlar nelerdir? Yapmıyorsa neden yapmamaktadır?

7- Şanlıurfa’da kadınların güçlendirilmesi adına Belediyeler tarafından 2022 yılında yapılan çalışmalar nelerdir?

8- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerinin kadına yönelik şiddete karşı etkin politikalar üretmesi için Bakanlığınız tarafından adım atılacak mıdır?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER