© Urfa Tek Haber 2023

Şanlıurfa Tabip Odası’ndan şebeke suyu uyarısı “Salgın hastalıkları tetikleyebilir”

Şanlıurfa Tabip Odası, sel felaketinin ardından çamurlu aktığı için kesilen ve dün yeniden kullanım amaçlı verilmeye başlayan şebeke suyunun sağlık yönünden riskler taşıyabileceğini belirterek, “Gıda üretim ve toplu tüketim hazırlama aşamalarında aynı suyun kullanılması gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlara neden olarak hastalık riskini ve salgınları tetikleyecektir” açıklamasında bulundu.

Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta etkili olan  sel nedeniyle kentin genelinde su kesintisi yaşanmıştı. Su kesintisi yaşanan Şanlıurfa'da çalışmaların ardından dün gece itibariyle kentte su verilmeye başlandı.

Konuyla ilgili Şanlıurfa Tabip Odası, yazılı basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, verilen suların salgın hastalıklara sebep olacağı ileri sürüldü.

SALGIN HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR
Evlere verilen şebeke suyunun tuvaletler de dahi kullanılması durumunda hijyenik problemler yaratabileceğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Şanlıurfa’da 14-15 Mart’ta etkili olan sel nedeniyle kentin genelinde su kesintisi yaşanmıştı. Su kesintisi yaşanan Şanlıurfa'da çalışmaların ardından dün itibariyle kentte su verilmeye başlandı. 16-17 Mart itibariyle ilimiz merkezinde içme ve kullanma suyu kesintisi yaşanmış ve bu süreçte belediyenin bahçe sulama araçları aracılığıyla halka çamurlu, bulanık su temin edilmiştir. Tuvaletler de dahi kullanılması durumunda hijyenik problemler yaratacak olan bu su, bir gün sonrasında 18 Mart tarihi itibariyle şebeke suyu olarak evlere verilmeye başlanmıştır. Halkımızın tüketimine sunulan, bazı evlerde çamur renginde olan fiziki muayeneden dahi geçemeyecek bu suyun; içme suyu, gıda hazırlama ve yıkamada kullanılması bulaşıcılığı çok yüksek olan tifo, kolera, dizanteri gibi hastalıklara sebebiyet vereceğini ve önü alınamaz sonuçlar doğuracağını öngörmekteyiz. Ayrıca gıda üretim ve toplu tüketim (lokanta, pastane, kafe vb) işletmelerinde gıda üretim ve hazırlama aşamalarında aynı suyun kullanılması gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlara neden olarak hastalık riskini ve salgınları tetikleyecektir.

SÜRECİ ENDİŞE İLE TAKİP ETMEKTEYİZ
Süreci endişe ile takip ettiğimizi, yetkililerden sağlıklı ve bilimsel bir açıklama gelene kadar verilen bu suyun içme suyu başta olmak üzere gıda imalatı ve hazırlama aşamalarında kullanılmasını önermemekteyiz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER