© Urfa Tek Haber 2023

Şanlıurfa’dan TEKNOFEST’e

Genç STEM Derneği tarafından oluşturulan projeler TEKNOFEST yarışmalarında finale kaldı. Genç STEM Derneği, hem yapmış olduğu danışmanlıklar ile hem de geliştirdiği projelerle TEKNOFEST İstanbul’da boy gösterecektir.

TEKNOFEST 2023’te akıllı ulaşım kategorisinde finalist olan  Genç STEMTek takımı üretmiş olduğu prototip ile ilgi çekmeye devam ediyor.

Genç STEM Derneği Başkanı Mustafa Taşiyan “ Şanlıurfa ilimiz adına yapılan kodlama-robotik içerikli projelerde vermiş olduğumuz eğitimlere katılan öğrencilerimize Teknofest projelerine katılım konusunda danışmanlık gerçekleştirdik. Birçok farklı projeye imza attık ve öğrencilerimizin ilgi alanlarına göre gelişimlerine destek verdik.” dedi.

Proje danışmanı Doç. Dr. Ahmet Göçen ise “Geliştirdiğimiz proje sayesinde bisiklet ve motosiklet sürücüleri için güvenli sürüş sağlayacak ve trafik kazalarını azaltacak şekilde bir sistem oluşturduk. Bu sistemde yer alan akıllı kask sistemi ile kişi kafa hareketiyle sinyal verebilecek ve temiz enerji parolasıyla kendi enerjisini rüzgardan elde ettiği enerji ile üretmiş olacaktır. Çevreye duyarlı bu proje sayesinde bireylerin sağlığı birçok alanda korunmuş olacaktır.” ifadesini kullandı.

Yapılan çalışmaların yaygınlaştırılmasının sağlanacağını belirten Genç STEMTek takımı kaptanı Abdurrahim Sargın ise şunları kaydetti:

“Motosiklet sürücülerinin olmazsa olmazı kasklar günümüzde sadece baş/boyun bölgelerini koruyarak hayat kurtarmaktadır. Ülkelerin artan enerji maliyetleri sebebiyle otomobillerden motosiklet ve scooterlara yönelim sağlaması kaçınılmazdır. Böylelikle hem doğayı daha az kirletecek , karbon ayak izini azaltacak hem de milli sermayeyi korumuş olacaklardır. Projemiz biden çok adım içermektedir. İlk adımı sağlanacak olan enerji kısmıdır. Projemizde portatif olarak bizim tarafımızından tasarlanacak rüzgar gülü ile rüzgar enerjisini veya kıyafetin arka kısmına yerleştireceğimiz güneş enerji paneli sayesinde güneş enerjisini elektrik enerjisine çevireceğiz. Kask üzerinde led aydınlatmaların yanarak akşam motosiklet sürücüsünün fark edilmesi sağlanacaktır. Ayrıca motor sürücüsü kafasını sağa/sola doğru 45 dereceden fazla hareket ettirerek kayan led ile sinyal vermiş olacaktır. Böylelikle insanların motosiklet sürücülerinde en fazla dikkat ettiği yer olan kafa kısmı sayesinde hangi yöne döneceğini bilmiş olacaktır. Motosiklet kazalarının birçoğunda motosiklet ve sürücü farklı yerlere uçarak gerçekleşmektedir. Motosiklet sürücüleri karanlık ortamlarda zor bir şekilde bulunmaktadır. Tasarlamış olduğumuz yapı sayesinde belirli bir süre depolanan enerji kask üzerinde aydınlanma sağlayarak motosiklet kazalarında karanlık veya bulunması zor yerlere uçan sürücülerin kolayca bulunmasını sağlayacaktır. Genç STEM Derneği olarak yapmış olduğumuz projelerle Teknofest 2023’te başarılı olacağımıza inanıyoruz.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER