© Urfa Tek Haber 2023

“SARI ÇİZGİ” URFA’NIN EN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE YOK

HDP Şanlıurfa Milletvekili  Ayşe Sürücü, “Şanlıurfa’da “Sarı çizgi” olarak bilinen ve görme engelli bireylerin sokaklarda daha rahat dolaşmasını sağlayan uygulama ise belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında olmasına rağmen hala en işlek noktalarda dahi hayata geçirilmemiş durumda. Engelli yurttaşlar bir an önce Şanlıurfa belediyelerinin bu politikaları hayata geçirmesini talep etmektedir.” Dedi.

Vekil Sürücü, Engelli bireylerin kamusal alanda rahatça hareket edebilmek için çeşitli politikaların geliştirilmesi ve pratiklerin hayata geçirilmesi sosyal devletin temel görev ve sorumluluklarında olduğunu dile getiren sürücü, TBMM’ önerge sundu.

Sunulan önergede şu görüşlere yer verildi;

Engelli bireylerin en temel haklarından olan kamusal alanda rahatça hareket edebilmek için çeşitli politikaların geliştirilmesi ve pratiklerin hayata geçirilmesi sosyal devletin temel görev ve sorumluluklarındandır. Fakat Türkiye’de engelli bireylere yönelik politikalar maalesef ki olması gerekenin çok çok gerisinde. Seçim bölgem Şanlıurfa’da da bu yönde etkili bir politikanın olmadığı bilinmektedir. Yurttaşlardan gelen şikayetler ve talepler, engelli bireylerin sokaklarda yaşadığı zorlukların sosyal medyaya yansıyan görüntüleri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerinin bu konuda bir çalışma yapmadığını göstermektedir. “Sarı çizgi” olarak bilinen ve görme engelli bireylerin sokaklarda daha rahat dolaşmasını sağlayan uygulama ise belediyelerin görev ve sorumlulukları arasında olmasına rağmen hala en işlek noktalarda dahi hayata geçirilmemiş durumda. Birçok kamu kurum kuruluşunun bulunduğu Haliliye ilçesinin en yoğun noktalarında dahi olmayan “Sarı çizgiler” yurttaşların hayatlarını zorlaştırmakta, günlük hayatlarını aksatan en temel meselelerden biri olmaktadır. Engelli yurttaşlar bir an önce Şanlıurfa belediyelerinin bu politikaları hayata geçirmesini talep etmektedir.

Bu bağlamda;

1- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin engelli yurttaşlara yönelik politikalarının oldukça eksik olması Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi neden “Sarı çizgi” uygulamasını hayata geçirmemektedir?

3- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin engelli yurttaşlara yönelik hayat geçirdiği politikalar nelerdir?

4- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin “Sarı çizgi” uygulamasını hayata geçirmek için adım atılacak mıdır?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER