© Urfa Tek Haber 2023

Sıfır otomobil fiyatları için yeni zam kapıda

Euro kurundaki artış yurt içi piyasalarda zam olarak etkisini gelecek ay göstermeye başlayacak. Euro/TL’nin son 1 ayda yüzde 4 yükselmesi ile sıfır araç fiyatlarına mayıs ayında ortalama yüzde 3 zam yapılacağı ifade ediliyor.

Sıfır otomobil fiyatları için yeni zamlar kapıda. Geçtiğimiz bir ayda üç kez zamlanan otomobil fiyatları uzun bir süredir neredeyse stabil seyrediyordu. Ancak ağırlıklı olarak Euro kuruna bağlı otomobil fiyatları için zam rallisinin yeniden başlayacağına dair sinyaller gelmeye başladı. Küresel ekonomide ve yurt içindeki gelişmelerle döviz kurları son 1,5 aydır yükseliş hızını arttırdı. Özellikle son 1 ayda Euro kuru yüzde 4,05 artarak 21,53’e çıkarken, dolar kuru ise aynı dönemde yüzde 1,96 artarak 19,40’a yükseldi.

Ekonomi Gazetesi’nden Aysek Yücel’in haberine göre, sektör temsilcileri kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını açıkladı. Hemen hemen her marka kur artışı için mayıs başına tarih veriyor. Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret etti.

Alım gücünün düşmesi, yaz aylarının yaklaşması da ikinci el piyasasında satışları artıran diğer nedenler arasında. Artan talep fiyatları yükseldi. Fiyatlar ise ilk 3 ayda yüzde 15 arttı. Sektör temsilcileri ise ikinci elde, “Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecek” yorumunu yapıyor. Bu yılsonuna kadar ise sıfır araç tedariğinde yüksek oranda bir değişim beklemediklerini dile getiriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER