Sivrisinekler Urfalının kanını emiyor
GÜNDEMÖZEL HABER | Şanlıurfa’da artan sıcaklıkların ardından karasinek ve sivrisineklerden şikayetler de çoğaldı. Kentte yaz aylarında insanların uykularını zehir eden ve başa çıkılamayan sinekler, birçok tehlikeli hastalık da taşıyabiliyor. Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, bölgede görülen ‘şark çıbanı’ hastalığının insanlara geçmesinde sineklerin etkisinin bulunduğunu belirterek, haşerelerle mücadelede hem bireysel hem de kamusal önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.
Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da sıcaklıklar daha mayıs ayındayken bunaltacak seviyeye ulaştı. Sıcaklıkların artmasıyla ortaya çıkan sinekler ise vatandaşı rahatsız ediyor.
Yaz aylarının korkulu rüyası olan sivrisinekler insan sağlığını etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar sivrisineklerin bulaşıcı hastalık taşıdığını ortaya koyarken, her ne kadar oldukça ufak canlı varlıklar olsalar da sivrisinekler bulundukları ortamda büyük huzursuzluğa neden oluyorlar. Gün içerisinde en çok vakit geçirilen alanlar sinek istilası nedeniyle hayatı yaşanılmaz hale getirebiliyor.
Ajans Urfa’ya açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, uyku kaçıran ve sağlık açısından tehlikeli olabilecek sinekleri hayattan uzaklaştırabilmek için hem bireysel hem de kamusal önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
AÇIKGÖZ: ŞARK ÇIBANI HASTALIĞININ İNSANLARA BULAŞMASINDA ETKİLERİ VAR
Sivrisineklerin sağlık açısından tehlike arz ettiğini ve bunlara karşı mücadelede hijyenin çok önemli olduğunu belirten Açıkgöz, şunları kaydetti:
“Yaz mevsiminin gelmesiyle haşerelerin artması olağan. Bizim öncelikle kendi hijyenimizi ve kendi evimizdeki hijyeni sağlamamız lazım. Mutlaka çöplerimizi evde fazla tutmamalı ve çöplerin ağzını kapatmalıyız. En kısa sürede de çöp toplama noktalarına bırakmalıyız. Çünkü sivrisinekler ve karasinekler sağlık açısından tehlikeli. Bunlardan birçok hastalık insanlara geçebiliyor. Özelikle bölgemizde geçmişten bu döneme ‘şark çıbanı’ diye bir hastalık var. Bu hastalığın insanlara geçmesinde de sineklerin büyük etkisi var. O yüzden sineklere karşı korunmalıyız.”
“SİVRİSİNEK MÜCADELESİNDE BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
Sineklerle mücadelede en büyük görevin belediyelere düştüğünü kaydeden Açıkgöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sivrisinek mücadelesinde belediyelere büyük görev düşüyor. Belediyelerin bu noktada kendine düşen görevlerini yerine getirmeleri önemli. Havaların ısınmasıyla birlikte çöp konteynerlerinin her gün belli aralıklarla düzenli olarak toplanması ve etrafının dezenfekte edilmesi lazım. Sulama dönemi başladı. Sulak alanların da mutlaka ilaçlanması lazım. Belediyelerin sineklerin yumurtlama dönemlerini ve yavrulama dönemlerini takip etmesi ve bu dönemlerde mutlaka ilaçlama yapması gerekir. Bizim de yapmamız gereken şey insanları bilinçlendirmek. Bilinçli bir şekilde bu yaz dönemini hastalıklardan korunarak, minimize ederek geçirmek”.
İlginizi Çekebilir