© Urfa Tek Haber 2023

SÜRÜCÜ, DÖKÜLEN MOLOZLAR HALK SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR

HDP Şanlıurfa Milletvekili  Ayşe Sürücü, Yerleşim alanlarının, aktif tarım arazilerinin ve hastanenin bulunduğu bu bölgeye molozların dökülmesi hem yurttaş sağlığının ihlali hem de tarım alanlarının verimsizleşmesi manasına gelmektedir. Birçok canlının yaşam alanı olan bu bölgeye dökülen molozlar halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Dedi.

Vekil Ayşe Sürücü, Konu hakkında TBMM’ye önerge sundu.

Sunulan önergede şu görüşlere yer verildi;

6 Şubat tarihli Türkiye’de gerçekleşen iki büyük depremden ve devam eden artçı sarsıntılardan sonra depremzede yurttaşlar için ciddi halk sağlığı sorunları yaşanmaya devam ediyor. Depremde ciddi bir yıkımla karşılaşan Malatya ilimiz için de aynı durum söz konusu. Depremin vurmaya devam ettiği Malatya’da son olarak 27 Şubat tarihinde yaşanan 5.6 şiddetindeki depremde 22 bina yıkılmış, bir yurttaş hayatını kaybetmiş, yüzlerce yurttaş yaralanmıştır. Malatya’da yaşayan depremzedeler bir yandan yaralarını iyileştirmeye çalışırken diğer yandan mevcut halk sağlığını ihlal eden politikalar ile karşı karşıya kalmaktadır. Malatya’da depremler sırasında yıkılan binaların molozlarının, Merkez Battalgazi ilçesinde yerleşim yerlerine çok yakın bir noktada bırakıldığı haberi yurttaşlar tarafından tarafımıza iletilmiştir. Şehir merkezine 18 km uzaklıkta, Bilkent Okulları mevkiine dökülen molozlar yaklaşık 3 bin kişinin ikamet ettiği alana yığılmaktadır. Fırıncı köyü, Söğütlü Mahallesi ve Balıkdere Mahallesi üçgenine dökülen molozların birkaç km ötesinde ise Araştırma Hastanesi bulunmaktadır. Yerleşim alanlarının, aktif tarım arazilerinin ve hastanenin bulunduğu bu bölgeye molozların dökülmesi hem yurttaş sağlığının ihlali hem de tarım alanlarının verimsizleşmesi manasına gelmektedir. Birçok canlının yaşam alanı olan bu bölgeye dökülen molozlar halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

 

Bu bağlamda;

1- Malatya’da deprem sonrası açığa çıkan molozların yerleşim alanlarına götürülmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Malatya’da yıkılan binaların molozları neden yerleşim alanlarına ve tarım arazilerine çok yakın bir bölgeye götürülmüştür?

3- Malatya’da molozların döküldüğü kaç nokta vardır? Bu noktalar seçilirken ekolojik denge ve halk sağlığı gözetilerek mi seçilmiştir?

4- Yukarıda bahsi geçen bölgeye deprem molozlarının dökülmesinin açıkça halk sağlığını tehdit ettiği ve ekolojik dengeyi gözetmediği göz önüne alınarak molozların başka bir noktaya tahliyesi için adım atılacak mıdır?

5- Deprem bölgelerindeki molozlar il il hangi noktalara götürülmektedir? Götürülen molozların döküldükleri noktalara dair fizibilite çalışması mevcut mudur? 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER