© Urfa Tek Haber 2023

TARİHİ EVLER MECLİSE TAŞINDI

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kentte bulunan kimi yapıları kamulaştırarak şehrin turizmine hizmet edecek şekle getireceğini dile getirdiğini belirten HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Bu karar kapsamında Kızılkoyun Nekropolündeki eski konaklar restore edilip turizm konak evleri adasına dönüştürülecekti fakat şu anda konaklar bakımsızlık yüzünden yıkılmak üzereler. Diyerek konuyu meclise taşıdı.

 

 

 

 

Söz konusu tarihi evler için HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Önergede şu görüşlere yer verildi:

 

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ayşe SÜRÜCÜ

Şanlıurfa Milletvekili

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kentte bulunan kimi yapıları kamulaştırarak şehrin turizmine hizmet edecek şekle getireceğini dile getirmişti. Bu karar kapsamında Kızılkoyun Nekropolündeki eski konaklar restore edilip turizm konak evleri adasına dönüştürülecekti fakat şu anda konaklar bakımsızlık yüzünden yıkılmak üzereler. Büyükgöl Güllü Sokak’ta Tırşolar (Atlılar) Evi olarak bilinen ve 125 yıl öncesine ait eski bir Ermeni evi metruk bina haline gelmiştir. Etrafında hiçbir korumanın ve bakımın yapılmadığı tarihi ev, hazine arayıcıları tarafından talan edilmiştir ve madde bağımlılarının kullandığı bir yapıya dönüşmüştür.

Bu bağlamda;

1- Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından turizme kazandırılacağı iddia edilerek kamulaştırılan yapıların durumu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan tarihi yapıların denetimi Bakanlığınız tarafından yapılmakta mıdır?

3- Büyükşehir Belediyesi neden bu yapılarla ilgilenmemektedir? Yıkılma eşiğine gelen tarihi yapılara dair yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?

4-  Kamulaştırılan yapıların korunması ve restore edilmesi için adım atılacak mıdır?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER