© Urfa Tek Haber 2023

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ AKÇAKALE BELEDİYE BİNASI!

Akçakale Belediyesi, borçları nedeniyle alacaklılar tarafından icraya verilerek ihaleyle satışı yapılan eski hizmet binasının kamuda kalması için hukuki süreç başlattı. Belediye, 1 milyon 410 bin liralık satış ihalesinin feshi için dava açtı. Belediye yönetimi, eski hizmet binasının kamuda kalması için çabalıyor. Akçakale Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Avukat Mahmut Bizgin, Gazete İpekyol’a yaptığı açıklamada “Sosyal medyada yaygara koparıp, ‘satıldı, bina gitti’ ifadeleri doğru değil. İhalenin feshi davası sonuçlanana kadar tapu belediyeye ait olacak. Tüm tasarruf yetkisi şu an bizde” dedi. Bizgin, söz konusu eski hizmet binasının, mevcut belediye yönetiminin borçları nedeniyle değil, 2018 yılındaki borçlara karşılık ihaleyle satışa çıktığının bilinmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

 

 

Akçakale Belediyesi’nde son günlerde sular durulmuyor. Alacaklıların, borçları nedeniyle belediyeyi icraya verdiği haberleri kısa süre önce gündeme gelmişti. Belediye tarafından yapılan açıklamada icra takibinin başlatıldığı belirtildi. Borçlar nedeniyle de belediyenin eski hizmet binasının ihale yoluyla satışa çıkarıldığı açıklandı.

Belediyenin açıklamasında, “Belediye Başkanlığımızın fatura karşılığı olmayan iş ve işlemlere karşı hukuki mücadelemiz devam etmektedir. Belediye eski binasının yerinin kamuda kalması için de hukuki mücadelemiz sürüyor” ifadesi kullanıldı.

İYİ Parti Akçakale İlçe Başkanı İbrahim Toygar da cumartesi günü sosyal medya hesabından eski hizmet binasının yerinin 1 milyon 410 bin liraya satıldığını duyurdu. Paylaşımında Toygar, “Ve maalesef satışa çıkan Akçakale Belediyesi 1.410.000 TL'ye ihale yolu ile satıldı” ifadesine yer verdi.

Ancak Akçakale Belediyesi eski hizmet binasının kamuda kalması için çabalıyor. Belediye, satışın gerçekleşmesinin ardından ihalenin feshi için dava açtı.

Akçakale Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Avukat Mahmut Bizgin, Gazete İpekyol’a yaptığı açıklamada satılan eski belediye binasıyla ilgili ihalenin feshi için dava açtıklarını söyledi.

 

AVUKAT BİZGİN: “MEVCUT YÖNETİMİN BORÇLARI YÜZÜDEN DEĞİL”

“Sosyal medyada yaygara koparıp, ‘satıldı, bina gitti’ ifadeleri doğru değil” diyen Bizgin, söz konusu eski hizmet binasının, mevcut belediye yönetiminin borçları nedeniyle değil, 2018 yılındaki borçlara karşılık ihaleyle satışa çıktığının bilinmesi gerektiğine dikkati çekti. Avukat Bizgin, şunları söyledi:

“Alacaklılar 2018’in ekim ayında başlıyor, 2019’un martına kadar devam ediyor. 5-6 aylık süreçte yapılan borçlar. Öncesinde belediyenin bir borcu yok. Yeni belediye başkan adayı açıklanınca hızlı şekilde borçlanma yoluna gidilmiş.”

 

“ŞİRKETLERİN DEFTERLERİNDE BORÇ KAYDI YOK”

Söz konusu borçlarla ilgili müfettiş talep ettiklerini belirten Bizgin, “Dosyayla ilgili müfettiş geldi. İncelemeler yapıldı. Sadece bizim belediye kayıtlarında olan ama alacaklı olduklarını iddia eden şirketlerin defterlerinde bulunmayan tartışmalı alacaklar söz konusu. Kendi defterlerinde böyle kayıtlar yok. Bunun gibi davayı kaybeden alacaklılar var. Seçim öncesi son dönemde yaptıkları için, aceleden yapmışlar ve kendi muhasebe defterlerine filan işlememişler, işlemedikleri için de aslında kendi kendilerini vurmuş olmuşlar.”

 

“ASLA SATILMASINA MÜSAADE ETMEK İSTEMİYORUZ”

Belediyenin eski hizmet binasının geçen hafta ihaleyle satışının yapıldığını doğrulayan Avukat Bizgin, “Alacaklı satış yoluna gitti. Bizim 2 milyon 800 bin TL teminat yatırıp satışı durdurmamız gerekiyordu. Belediye yönetimi de bu kadar yüksek bir meblağın orada 3-4 yıl kalmasını istemedi açıkçası, kullanamayacaksın çünkü o parayı. Ondan dolayı ihalenin feshi yoluna başvurduk. O da yaklaşık 1 veya 1,5 yıl sürer. Muhtemelen ihalenin feshi konusunda bizi haklı bulacaklar. Hukuki süreci devam ettiriyoruz. Belediyenin bir yerinin bile asla satılmasına müsaade etmek istemiyoruz.”

Mahmut Bizgin, eski belediye binasının satılmasındaki en büyük etkenin, sistemde binanın artık kamu yararı barındırmadığı şeklinde görünmesi olduğunu dile getirdi. 2018 yılında yeni belediye binası yapılırken eski hizmet binasının ticari konuta çevrilmiş olduğu bilgisini veren Bizgin, “Evrakları mevcut. Ticari konuta çevrildiği için sistemde kamu yararına ait bina olarak görünmüyor. Her ne kadar sosyal medyada kamuya yararı bulunan bina satıldığı şekilde yaygara koparılsa da o belediye binası kamuya yararlı bir bina değil. Çünkü belediye ticari konuta çevrilmiş, sanırım otel veya apartman gibi bir şey yapılacakmış ama yapamamışlar” ifadesini kullandı.

“Satış ihalesinin feshi için dava açıldı” diyen Bizgin, şunları kaydetti:

“Yargılama süreci burada önce icra hukuk mahkemesinde devam edecek, mahkemede lehimize karar çıkarsa ihale düşecek. Aleyhimize bir karar çıkarsa istinaf ve Yargıtay yolları açık. Ortalama her birini 6 ay şeklinde değerlendirirseniz, kesinleşmesi 1,5 yılı bulacak.”

Avukat Bizgin, ihalenin feshi davası sonuçlanana kadar tapunun belediyeye ait olacağını belirterek, “Tapusu bizde. Tüm tasarruf yetkisi şu an bizde” dedi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER