© Urfa Tek Haber 2023

URFA'DA 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ KUTLANDI!

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Çok sayıda siyasi parti yöneticilerinin ve üyelerinin katıldığı açıklamada barış mesajları verildi.

 

Şanlıurfa'da 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlandı.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Topçu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Halkların Demokratik Partisi ( HDP) Urfa İl Başkanlığı, açıklamanın yapıldığı meydana il başkanlığından toplantı alana yürüyüş ile katıldı. Yürüyüşe HDP Şanlıurfa  Milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden Hakan Arslan’ın cenazesi, 7 yıl sonra bir torba içinde babası Ali Rıza Arslan’a teslim edilmişti. Yürüyüşte baba Ali Rıza Aslan'ın oğlunun kemiklerini taşıdığı ana ait sembolik olarak üstünde "Kürt" yazan boş bir kutu taşındı.

Meydan girişinde atılan slogan ve flamaları gerekçe gösteren polisler bir genci gözaltına almak istedi. Partililer araya girerek göz altıyı engelledi. Kitle polisin saldırısına "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık verdi. Göz altı yapmak isteyen güvenlik şube amiri yardımcısını provakatör olduğunu belirten HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, söz konusu amir hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Öcalan, aynı polisin daha önce Şanlıurfa Adliyesi önünde 542 gündür 'Adalet Nöbeti' tutan Emine Şenyaşar'a da saldırdığını belirtti. "HDP halktır halk burada" sloganları eşliğinde meydana giren partililer, kortej oluşturarak "Savaş kaybettirir barış yaşatır", "Savaşı durdur özgür yaşamı kur" ve "Şavaşa hayır Barış hemen şimdi" pankartı açtı.

Açıklamada platform adına konuşan Dönem Sözcüsü Gökhan Dayık, Şanlıurfa Adliyesi önünde 542 gündür 'Adalet Nöbeti' tutan Şenyaşar ailesi için biran önce adaletin sağlanması çağrısında bulunarak; "İktidar iktidarını korumanın yolunu savaşta arıyor. Buna karşı mücadelemizi büyüyeceğiz" dedi.

Ardından söz alan HDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, acil olarak barışa ihtiyaç olduğunu vurguladı. HDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar da barışı savunmak, istemekte ısrar etmek gerektiğinin vurguladı. Ardında söz alan siyasi parti temsilcileri barışın her platformda savunulma gerektiğini kaydetti.

Son olarak söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, ise şunları söyledi; "Bu ülkede savaş var ve bu tek gündem. Kürtlere karşı savaş derinleştirilirken Ukrayna Rusya arasında barış istediğini söylüyorlar. Ölüm her yerde ölümdür. Biz barışı savunuyoruz. Barışın olası içim bu savaşın son bulması lazım. Yaşamını yitiren insanların kemikleri kutuda ailelerine veriliyor. Her şeye rağmen savaşa karşı barışı savunacağız. Kürdistan'da barışı oluşturacağız. Muhatap belli. Muhatap tecrit altında. Muhatap Sayın Öcalan'dır. Kim savaşıyorsa onlar masaya oturur. Her gün bir pravakatör polis Urfa Adliyesi önünde direnen Emine Şenyaşar'a saldırıyor." Kitlesel açıklama çekilen halaylar ile son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER