© Urfa Tek Haber 2023

URFA'DA ROBOSKİ OLAYIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA!

Şanlıurfa Barosu ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 28 Aralık 2011 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesinde meydana gelen Roboski olayıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

 

 

Şanlıurfa Barosu ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 28 Aralık 2011 yılında meydana gelen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Roboski olayının yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Şanlıurfa Şube Temsilcisi ve Urfa Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Avukat Nihat Şahin yaptı.

Şahin'in Roboski olayıyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde: "34 masum sivil insanımızın yaşamını yitirdiği Roboski katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Katliamın faillerinden hesap sormak ve olayda yakınlarını kaybeden ailelerin yanında olduğumuzu belirtmek üzere bir kez daha toplanmış bulunmaktayız. 28 Aralık 2011 tarihinde gece saatlerinde Irak sınırından Türkiye’ye geçmekte olan sivillerin üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları tarafından bombalar yağdırılmıştır. Bombardıman sonucunda 17’si çocuk olmak üzere Roboskili 34 sivil insan yaşamını yitirmiştir.

Yaşanan bu katliamdan hemen sonra dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı, “30-40 kişilik grup, katırlar, insanlar var. O yükseklikten bu Ahmet midir? Mehmet midir? Bilmek mümkün değil. TSK görevini samimi şekilde yapmıştır. Tazminatı da açıkladık ama birileri istismar ediyor. Allah aşkına tazminatsa tazminat… Bizim resmi tazminatımızın ötesinde yaptık. İlla terör örgütünün istediğini mi söyleyeceğiz. Kusura bakmasınlar” şeklinde sözler sarf ederek aslında faillerin kim ya da kimler olduğunu ilk ağızdan itiraf etmiştir. Devamında aynı kişi ‘’Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” diyerek bu seferde faillerin nerede olduğunu itiraf etmiştir. Olayın soruşturulması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan ceza soruşturmasında dosya hakkında görevsizlik kararı verilip dosya Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilmiştir. Genelkurmay askeri savcılığı ise dosya hakkında takipsizlik kararı vermiştir. Hayatını kaybedenlerin yakınları Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapmış, fakat ilgili başvuru 24 Şubat 2015’te usulden reddedilmiştir. Bu kez hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 281 kişi, 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuş, AİHM, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle 17 Mayıs 2018’de başvuruyu reddetmiştir. En başından beri faillerin kim ya da kimler olduğu ve nerede bulunduğu dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı tarafından açıkça dile getirilmiş olmasına rağmen soruşturmalar hakkında takipsizlik kararı verilmesi, olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını bizlere açıkça göstermektedir. O tarihten bu yana yaşanan bu katliam için ne idari ne de adli bir tek adım ileri gidilmemiştir. Sorumlular yaptıklarıyla kalmıştır. Bu da yetmezmiş gibi sorumlular idari olarak bulundukları makamlarda terfiler almıştır ve öte yandan cezasızlık politikası bir kez daha işletilmeye devam edilmiştir. Üzerinde yaşadığımız coğrafyada faili meçhul cinayetlerin ve buna bağlı olarak Roboski katliamı faillerinin ortaya çıkarılması için ve bu katliamın emrini verenlerin bir an evvel hakkettikleri cezayı almaları için yakınlarını kaybeden Roboskili ailelerin hukuk mücadelesinde yanında olduğumuzu, adalet yerini buluncaya kadar takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha yineliyoruz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER