© Urfa Tek Haber 2023

URFALI ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI DOĞRUDAN BAKAN YUMAKLI’YA İLETİLDİ!

Şanlıurfalı çiftçilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya rapor halinde iletildi.

Şanlıurfalı çiftçilerin yaşadığı, elektrik sorunu,  yarım kalan kanaletler ve sulama projelerinin tamamlanması, sulama fiyatlarının yüksek olması ve indirimin eşitlenmesi, GES’lerin yaygınlaştırılması ve devlet eliyle yapılması, fıstığa alan bazlı destek verilmesi, pamuk primlerinin güncellenmesi,  ziraat odalarının işlevini sürdürebilmesi için ekonomik olarak güçlendirilmesi gibi sorun ve çözüm önerileri Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya doğrudan iletildi. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar’la birlikte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Eyyüpoğlu, Cevahir Asuman Yazmacı, Hikmet Başak, Abdurrahim Dusak, Faruk Pınarbaşı, çiftçilerin yaşadığı sorun ve talepleri rapor halinde Bakan Yumaklı’ya sundu.

Söz konusu raporda şu çözüm öneri sunuldu:  “ DEDAŞ, çiftçilere şişirilmiş faturalar kesiyor. DEDAŞ’ın kestiği hayali faturalar denetlenmeli ve desteklemelere blokenin konulması  engellenmeli. DEDAŞ yüzünden asker ve çiftçiler karşı karşıya geliyor. Hilvan, Siverek, Viranşehir ve merkez köylerindeki bitmiş olan projelerin ihaleye çıkarılıp çalışmalara bir an önce başlanması gerekmektedir. Bu projeler bittiği taktirde, Şanlıurfa, Türkiye’yi doyurmaya aday il konumuna gelecek. Çiftçilerimiz yaşanan kuraklıktan daha az etkilenmesine sebep olur. DSİ, 2022 yılında yüksek fiyat artışı yaparak çiftçileri büyük bir yükün altına koydu. DSİ’nin fiyat artışı düzenlenip çiftçiye nefes aldıracak kolaylıklar sağlanmalı. Sulama birliklerine uygulanan yüzde 50’lik enerji indirimi kuyularda su çeken ve Fırat Göl Havzasında sulama yapan çiftçilere de uygulanmalı. Aksi durumda çiftçi üretim yapamayacak duruma gelir. DSİ güneş enerjileri kurup sulama maliyetleri düşürülmeli. Güneş Enerji Sistemleri (GES) yaygınlaştırılması için teşvik paketleri açılmalıdır. Çiftçi arta kalan enerjisini satma imkanı sunulmalı veya geniş alanlara GES’in devlet eliyle kurularak çiftçiye ucuz enerji sağlanmalıdır. Fıstığa alan bazlı destek verilmeli veya mazot, gübre desteği artırılmalıdır. Türkiye’de yetişen fıstığın yüzde 42’si Şanlıurfa’da yetişmektedir. Bu nedenle TMO’nın alım kampanyasına dahil edilmelidir. Türkiye’de yetişen pamuğun yüzde 45’i Şanlıurfalı çiftçiler tarafından yetiştiriliyor. Girdi maliyetleri yüksek. Üretim yapan çiftçilerimiz zarar ediyor. Türki Cumhuriyetlerinden gelen ipliğe 4 ipliğe  ay kota konulması ve desteklemelerin 1 lira 60 kuruştan, 3 liraya çıkarılması Ziraat odalarında son zamanlarda yaşanan aidat sıkıntısının giderilerek, yaklaşık 5 bin personelden işten çıkarılanların tekrar göreve başlamaları sağlanmalı ve odaların işlevlerini daha iyi yapmaları için ekonomik olarak güçlendirilmelidir.” İBRAHİM TAŞ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER