© Urfa Tek Haber 2023

URFALI FIRINCILAR, KADINLARI MUTFAĞA SOKMUYOR

Şanlıurfa'da On bir ayın sultanı olarak nitelendirilen Ramazan ayında Şanlıurfa’da fırıncılar vatandaşların ekmek ihtiyacını karşılamanın yanında bir yandan da vatandaşların gönderdiği yemekleri pişirmek için çaba sarf ederek, zorlu ve yoğun bir mesai harcıyorlar. Tepsi yemeklerinden dolmaya, lahmacundan sulu ev yemeklerine kadar birçok lezzet, mahallelerdeki fırınlarda pişirilip sofralara ulaşıyor.

Ramazan ayında oldukça yoğun bir mesai harcayan fırıncılar, iftar sofralarına sıcak ekmeğin yanında tepsi, biber ve patlıcan yetiştirmenin telaşını yaşıyorlar. Şanlıurfa’da Ramazan Ayının gelmesiyle beraber fırınlardaki yoğunluk da artıyor. Urfalıların vazgeçilmezi olan fırına ‘tepsi’ gönderme alışkanlığı Ramazan Ayında katlanınca, fırıncıların temposu yükseliyor. Ramazanda saatlerde düzenlemeye giden fırıncılar, saatler 16.00’yı gösterdiğinde işe koyuluyor. Fırıncılar, bir yandan iftara ekmek yetiştirmeye çalışırken bir yandan da vatandaşın gönderdiği tepsideki yemekleri pişiriyor. Sıcağın önünde oruçlu olmalarına rağmen ekmek ve tepsileri yetiştirmek için gün boyu yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Fırın sıcaklığı ile Ramazan ayının yoğun temposunda oruçlarını tutmayı da ihmal etmeyen kentteki fırıncılar, Ramazan ayında zorlu bir imtihandan geçiyor. 

 

FIRINCI MÜSLÜM ÇOBAN

Şanlıurfa'da Ramazan Ayı itibariyle fırına gönderilen tepsilerin arttığını ve bine yakın ekmek yaptıklarını aktaran Direkli Mahallesinde bulunan fırıncı çoban "Yoğunluk çok güzel, iyi. Vatandaş sahurlarda, iftarlarda tepsi getiriyor. Günde ortalama bine yakın ekmek yapıyoruz. Tepsi, biber, patlıcan geliyor. Eski usuller devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 

'TEPSİ PARASI ALINMAZ!'

Tepsilerden para almadıklarını da ekleyen Çoban, "Tepsilerden para almıyoruz. Urfa’nın çoğu yerinde tepsi parası alınmıyor. Bizde halka hizmet, hakka hizmettir" diyerek sözlerine son verdi.

 

FIRINCI BİLAL TÜRKMEN

Ramazan ayı bizim meslek grubu için çok daha zor bir ay oluyor. Bir yandan oruç tutarken bir yanda da vatandaşlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Sadece ekmek çıkarmak değil bizim işimiz zaten bizim zamanımızın çoğunu tepsi yemekleri pişirilmesi alıyor. Bunun yanında tabi ki lahmacun ve şişe saplanarak pişirilen biber ve patlıcanlarda var. Bu konuda müşterilerimiz bizleri anlamaları lazım iftara en az üç saat kala tepsi getirmemeleri lazım. Yoksa ekmek yetiştiremiyoruz. Tepsi getirmeyin dememize rağmen yine de getiriyorlar. İftara zor yetiştiriyoruz" diye konuştu.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER