© Urfa Tek Haber 2023

VEKİL SÜRÜCÜ, KONTEYNER KENTİ MECLİSE TAŞIDI

Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi yerleşkesi üzerine kurulacak olan 120 dönümlük konteyner kent ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.

Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Diyen Vekil Sürücü önergede şu görüşlere yer verdi:  “6 Şubat tarihli yaşanan iki büyük depremden sonra ortaya çıkan en büyük ihtiyaçlardan biri de depremzede yurttaşların barınma ihtiyacıdır. Depremin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hala ciddi barınma sorunu olduğu da basına yansıyan bilgiler arasındadır. Depremden etkilenen illerden biri olan Şanlıurfa’da da bu sorunun çözülmesi için adımlar atılsa da ciddi eksiklikler olduğu bilinmektedir. Bunlara ek olarak Şanlıurfa Ziraat Odasının dile getirdiği, Harran Üniversitesinin 120 dönümlük birinci sınıf tarım arazisine konteyner kent kurma politikası ciddi tepki toplamaya devam ediyor. Ziraat Odası yaptığı açıklamada bu arazinin GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Harran Üniversitesi, tıbbi aromatik bitkiler için araştırma sahası olarak kullanılacağını ancak şimdi üzerine konteyner kent kurulacağını dile getirdi. Suruç’ta 35 bin kişilik, Ceylanpınar’da 10 bin kişilik çadır ve konteyner alanı oluşturulduğunu ama buraların atıl duruma terk edildiğini belirten Ziraat Odası, alınan bu yeni kararın tarım alanlarına ciddi zararlar vereceğini dile getirmektedir. Buna karşın Şanlıurfa Valiliği iddiayı doğrulayarak ortada hukuka aykırı bir işlem olmadığını, rektörlüğün imzası ile bu kararı aldıklarını açıkladı. Valilik, 2014 yılında imar planında yapılan değişiklik ile birinci sınıf tarım arazisinin vasfının değiştirildiğini, arsa konumuna getirildiğini ve Turizm ve Otelcilik Uygulama Oteli yapılmak üzere Harran Üniversitesine tesis edildiğini belirttiğini.

 

Bu bağlamda;

1- Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi yerleşkesi üzerine kurulacak olan 120 dönümlük konteyner kent Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Şanlıurfa Valiliği ve Belediyesi neden atıl durumda olan Suruç ve Ceylanpınar konteyner kent alanlarını aktifleştirmemektedir?

3- Valiliğin tarım arazisi statüsünden arsa statüsüne geçirildiğini belirttiği alanın statüsü hangi hukuki dayanak ile değiştirilmiştir? Valiliğin birinci sınıf tarım arazisini imara açma kararına dair başlatılan bir soruşturma mevcut mudur?

4- Konteyner kent kurulmak istenen bu alanda, Ziraat Odasının tıbbi aromatik bitkiler için araştırma sahası olarak kullanacağı bilgisi göz önüne alınarak bu karardan vazgeçilecek midir?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER