Gaziantep ili Nurdağı ilçesinden başlayarak, Hatay ili Antakya ilçesine kadar uzanan Amip Ovası bölgesinde mevcut yıkılan evlerin insanların kültürüne tarımsal faaliyetlerine göre yüzyıllardır şekillendiğini vurgulayarak '’Deprem sonrası yeni kurulacak köyler, halkın sosyolojik, kültürel ve üretim modeline uygun şekilde tasarlanmalıdır.’' dedi.
BÖLGEDE BULUNAN EV TİPLERİNİ VE HALKIN YAŞAM TARZINI AÇIKLADI
Dünya Ezidi Lideri Dr. Mehmet Fırat Doğan, yapmış olduğu seslenişte, yaz ve kış aylarına göre farklı yaşam tarzı gösteren bölge halkının, yerleşim yerlerine şu sözler ile dikkat çekti. ‘’ Evlerin hepsinin alt katları depo, traktör alanı ve üretilen ürünlerin ufak işlenmesi, stoklanması için kullanılmakta olup, üst katlar bölge yaşam tarzından ve yazın yatma alanı ile birlikte biber, üzüm gibi tarımsal ürünlerini kurutma olarak kullanıldığından ötürü büyük balkon teraslardan oluşmaktadır. Sizlerden ricam bölgede yapılacak köy evleri için bizlerden, halktan fikirler alınması ve halkın sosyolojik, kültürel ve üretim modeline uygun yaşam alanları kurulmasıdır.’’ dedi.
‘’BÖLGE BAZI TARIM ÜRÜNLERİ İLE TÜRKİYE’Yİ SIRTLAMAKTADIR’’
Doğan, bölgenin tarım faaliyetlerine, tarımın halk ve Türkiye için önemine vurgu yaptı. ‘’Bölgede gerekli incelemelerin yapılması ve halkın yaşam tarzına uygun modelde ev tasarımı yapılıp, inşaata geçilmesini ve ülkemizin geleceğini, tarımını ve halk kültürünü yaşatan ev inşaası ile yatırım yapılmasını arz ederim. Aksi takdirde yapılacak evler, insanların tarımdan uzaklaşmasına, tarıma zarar vermesine, kültürlerinden ve yaşam şekillerinden kopmasına neden olacaktır.’’ dedi. (HABER MERKEZİ)
Yorum Yazın