Seçimlerin yenilenmesi kararının ardından Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü sandık başına gidecek.
Seçime 2 ay kala, partiler seçim hazırlıklarına başladı. İttifaklar da genişleyerek daha fazla kesimden oy alma peşinde.
Yeni sistemle birlikte oy oranı çok düşük olan partiler de önem kazandı. Söz konusu partiler artık pazarlık masasına daha güçlü oturuyor.
NTV’de yer alan habere göre, Cumhur İttifakı'nda yer alan parti sayısının artması gündemde. AK Parti, MHP ve BBP'den oluşan ittifakın genişletilmesi amacıyla genel başkanlığını Fatih Erbakan'ın yaptığı Yeniden Refah Partisi ile bir görüşme yapıldı.
30 ŞART ÖNE SÜRDÜ
Yeniden Refah Partisi'nin ittifaka katılmak için 30 maddelik şart öne sürdüğü açıklandı. Bu maddeler arasında LGBT derneklerinin kapatılması, kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanunun ve süresiz nafakanın kaldırılması gibi şartlar bulunuyor.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, genişleyen Cumhur İttifakı ile ilgili son gelişmeleri açıkladı. Çelik, "HÜDA PAR'a teşekkürlerimizi iletiyoruz. Yeniden Refah Partisi bu hafta içerisinde dönüş yapacak." dedi. HÜDA PAR'DAN DESTEK
2018 yılında yapılan seçimlerde yüzde 0,3 oy alan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Partinin genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, parlamento seçimleriyle ilgili görüşmelerin de sürdüğünü söyledi.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, HÜDA PAR Genel Merkezi'nde, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve beraberindeki heyetle görüştü.
Görüşme sonrası AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Önümüzdeki günlerde görüşmeler devam edecek" açıklamasında bulundu.
ANAP İLE TEMAS
Cumhur İttifakı'nı desteklemesi beklenen bir diğer parti de Anavatan Partisi (ANAP). Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, önceki gün Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile bir görüşme yapmıştı. DSP: GÖRÜŞME TALEBİ GELMEDİ
Demokratik Sol Parti'nin (DSP) de Cumhur İttifakı'na katılabileceği iddia edilmişti. İddialara ilişkin açıklama yapan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, seçimlere parti olarak katılma kararı aldıklarını söyledi. Aksakal, "Cumhur İttifakı'ndan veya Millet İttifakı'ndan herhangi bir görüşme talebi gelmedi" dedi.
TİP'TEN MYK'YA YETKİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösteren Millet İttifakı cephesinde de hareketlilik yaşanıyor. Son olarak Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Kılıçdaroğlu'na destek mesajı geldi. Yayımlanan bildiride "Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenmesi yönündeki değerlendirmemizi başta Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki müttefik kurumlar olmak üzere demokratik kamuoyuyla istişare ederek karar haline getirmek konusunda MYK yetkilendirilmiştir." denildi.
MEMLEKET PARTİSİ'NİN ADAYI İNCE
Memleket Partisi'nde de Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için ön seçim yapıldı. Genel başkan Muharrem İnce, aday olarak belirlendi. Bir ittifakta yer alıp almayacaklarına ilişkin soruyu yanıtlayan İnce, "Duruma göre bakarız. Türkiye'nin aleyhine hiçbir şey yapmayız merak etmeyin, ama telaş yapmaya, baskı kurmaya da gerek yok." ifadelerini kullandı.
NTV
Yorum Yazın