Gıda enflasyonunu düşürmeyi hedefleyen hükûmet, üretimde maliyetleri azaltacak yeni bir adım daha attı. Tarım ve Orman Bakanlığı, “kent tarım” modeli her şehrin kendi kaynaklarıyla, kendi gıda ihtiyaçlarını üretmesini, işlemesi ve dağıtmasını hedefliyor. “Kent tarım” modeli ilk etapta Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde uygulamaya konulacak. Ayrıca, önümüzdeki günlerde diğer kentlerde de üretim alanlarının oluşturulmasına yönelik özel çalışmalar yürütülecek.
GIDA İSRAFI DA AZALACAK
Kentlerde yapılacak tarımsal üretim ile lojistik maliyetler azalacağı gibi, tüketicilere sunulan tarım ve gıda ürünlerinde karbon ayakizide düşecek, hasat edilen ürünler kısa sürede tazeliğini koruyacak şekilde halka sunulacak. Böylece, gıda israfı da azalacak. Ayrıca, kent merkezlerindeki tarım arazileri de korunarak üretime kazandırılacak. Bu yıl Ankara, İstanbul ve İzmir’de milyonlarca yerli sebze fidesi, Tarım Bakanlığı tarafından vatandaşlara dağıtılmıştı. Bu fidelerle büyükşehirlerde başlatılan sebze üretimine ilişkin ilk ürünlerin hasadı için günler sayılırken, kışlık sebze üretimine yönelik olarak güz döneminde İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Şırnak ve Burdur’da belirlenen sebze türleri ve belirlenen proje uygulama alanlarında yüzde 75 hibe sebze fidesi tohum temin edilerek yeni üretimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
SERALAR İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Öte yandan, Tarım Bakanlığı, seraların sayısının artırılmasına yönelik çalışmasını da sürdürüyor. Seralarda üretim yapmak isteyen ancak daha önce desteklerden faydalanamayan üreticilere yönelik hibe veya kredi desteği sunulması için çalışmalar devam ediyor. Bu destek aracılığıyla yeni seralar kurulması planlanırken, sebzedeki fiyat artışlarının da önlenmesi hedefleniyor.
Yorum Yazın