Şanlıurfa, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisini daha atlamamışken, 15 Mart’ta sel felaketiyle sarsıldı. Kentte 17 kişinin hayatına mal olan su baskını, maddi anlamda da birçok aile ve esnafı mağdur etti.
Sel felaketi neticesinde büyük bir mağduriyet yaşayan kesimlerden biri de Karakoyun Deresi kenarında bulunan ve ilgili derenin taşmasından dolayı depoları su altında kalan Eyüp Çarşısı’ndaki spotçu esnafı oldu.
Ajans Urfa’ya konuşan Eyüp Çarşısı Beyaz Eşyacılar ve Mobilyacılar Derneği Başkanı Ramazan Tokyavuz, depremin etkisini henüz atlatamamışken maruz kaldıkları sel felaketinde çok sayıda depolarının su altında kaldığını söyledi.
TOKYAVUZ: BURADAKİ ESNAFIN YAKLAŞIK 35 DEPOSU SU ALTINDA KALDI
“Spotçu esnafı olarak selden bayağı etkilendik” diyen Tokyavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim dezavantajımız tam kanal boyunun yanında olmamızdır. Yağmur bayağı bir yağdı. Bunun için sel taştıktan sonra bizim depolarımız, buradaki esnafın yaklaşık 35 deposu su altında kaldı, sudan zarar gördü. Depolar şu an boşaltıldı. Esnaf bütün malzemeleri yukarı çıkardı.”
“DEVLET ESNAFIN ZARARININ HEPSİNİ KARŞILADI”
Zarar gören esnafa devletin iki gün içinde yetiştiğini ifade eden Tokyavuz, şunları söyledi:
“ İlk etapta 10 bin lira, sonrasında 15 bin lir devlet ve belediye aracılığıyla ‘can suyu’ olarak verildi. Sağ olsunlar, mülki amirlerimiz olsun, valimiz olsun, bakanlarımız olsun, ta Antalya’dan ekip gönderdiler. Saha çalışmalarıyla inceleme yaptılar. Esnaftan kimin ne kadar zarar ziyanı varsa, inanın yüzde 60-70’i değil, hepsini karşıladılar. Bu konuda da kendilerine teşekkür ediyoruz. Zaten devlet yetişmeseydi mağduriyet, sıkıntı büyüktü.”
“ESNAFIMIZIN VE URFA HALKIMIZIN GÖZÜ BU KREDİDE”
Spotçular çarşısında 10-15 milyon lirayı bulan esnafın zararının devlet tarafından karşılandığını ifade eden Tokyavuz, devletten bir konuda daha beklenti içinde olduklarını kaydetti. Tokyavuz, talepleriyle ilgili şunları ifade etti:
“Tamam bir ‘can suyu verildi’ ama ikinci etapta ekonomik bir ‘can suyu’ daha lazım. Esnaf ve sanatkarlar aracılığıyla olur, Halk Bankası aracılığıyla olur… kesinlikle sıfır faizli kredi veya devlet teşviki kredisini biz şu an devlet büyüklerimizden talep ediyoruz. Bunu kendilerine de ilettik. Bu konuda bir çalışmaları olduklarını söylediler. Şu an seçim arifesinde olduğumuz için bir yoğunluk var. İnşallah seçimden sonra belki bu konuya bir açıklık getirirler. Ya da bu talep doğrultusunda belki bir sonuca varırlar. Çünkü esnafımızın ve Urfa halkımızın gözü bu sıfır faizli kredide. Bize bir can suyu lazım. Ekonomik döngü için esnafa bir para desteği lazım”.
“TEKRAR SEL OLUR MU DİYE MALZEMELERİ DEPOLARA YERLEŞTİREMİYORUZ”
Depoların temizliği ve tekrar kullanımı konusuna da değinen Tokyavuz, depolar her ne kadar temizlenmiş olsa da buraların şu an kullanmaya elverişli olmadığını belirterek, endişelerini şöyle dile getirdi:
“Şu an bir yağmur yok. Mevsimden dolayı yağış olmadığı için bir sel, baskın yok. Ama yağmur yağdığında acaba tekrar sel olur mu diye o korku var bizde. Ondan dolayı şu an malzemeyi tekrar depolara yerleştiremiyoruz.”
Dikkat çektiği tehlikeye yönelik alınması gerekli önlemlere değinen dernek başkanı Tokyavuz, “Bizim bağlı olduğumuz belediyeler var. Onlarla görüştük. İnşallah sezondan sonra gerekli altyapı çalışmalarından sonra tekrar ürünlerimizi gönül rahatlığıyla hiçbir sıkıntı olmadan depolarımıza yerleştirmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Tokyavuz, kendi derneği bölgesinde toplam 68 esnafın selden etkilenip zarar gördüğünü belirterek, “Taşan derenin sıkıntıları tamamen giderilmeden malzemeleri depoya koymak bizde biraz tedirginlik yaratıyor” ifadesini kullandı.
ÇELİK: DOĞAL AFET GÜÇ YETİŞTİRİLEMEYECEK BİR ŞEYMİŞ
Eyüp Çarşısı spotçular esnafından Ramazan Çelik de depolarda ürünlerinin hasar gördüğünü belirterek, “Gerçekten doğal afet güç yetirilemeyecek bir şeymiş. Rabbim bir daha yaşatmasın. Sağ olsun devlet büyükleri gerekli yardımları sağladılar. Birkaç buzdolabı, çamaşır makinesi vardı, ankastrelerimiz vardı. Onlar zarar gördü” dedi.
Yorum Yazın