Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, şehir içinde trafik ışıklarını araç yoğunluğuna göre ayarlayacak yapay zekalı sistemlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Gazete İpekyol’lu sorularını yanıtlayan Aydilek, bilgisayarlı görüntü işleme denilen yapay zekalı sistemlerin günümüzde nesneleri çok iyi bir şekilde tanımlayabildiğine dikkati çekti. Trafik ışıklarında ve kavşakta bekleyen taşıtların, bu taşıtların türlerinin ve yaya sayısının bilinmesinin trafik yoğunluğunun giderilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Aydilek, “Yapay zekalı sistemin, bilimsel olarak yapılan çalışmalarda yüksek oranlarda bekleme süresini azalttığını, trafik yoğunluğunu azalttığını hatta buna bağlı olarak da kazaların azıldığını görüyoruz. Ciddi oranlarda yakıt tasarrufu da sağlanabiliyor” dedi.
Aydilek, bu sistemle trafik ışıklarının çok rahat bir şekilde düzenlenebildiği bilgisini vererek, şunları söyledi: “Bu nesneler eğer kavşaklarda trafik için kullanılırsa otomobilin cinsi, aracın büyük boyutta olup olmaması ve onun ışıktan geçme sürelerinin veri tabanında kayıt altına alınması… bunun sistemle birlikte kullanılması neticesinde trafikte yoğunluk azalıyor. Örneğin ışıkta bekleyen üç otomobil bir otobüs var, buna göre sistem 20 saniye, 10 saniye ya da daha yüksek sayıdaki araç sayısına göre diğer kavşakları da dörtlü beşli ışıkları daha rahat şekilde düzenleyebilmekte.”
AYDİLEK: “ŞU AN MANUEL İNSAN KONTROLÜNDE YAPILIYOR”
Yapay zekalı trafik sisteminin birçok faydasının bulunduğunu kaydeden Aydilek, “Önümüzde Ramazan ayımız var, Ramazan ayında özellikle iftara yakın saatlerde trafik yoğunluğu çok oluyor. Bunu ön görerekten bu sistemle ivedi bir şekilde hayata geçirilmesini sağlamamız gerekiyor. Şehirlerimizde bu trafik yönetim istasyonlarında manuel insan kontrolünde yapılıyor şu anda. Yarı otomatik şekilde yapılıyor. Bu tam otomatiğe dönüştürmek için çalışmaların yapılmasını ben tavsiye ediyorum” diye konuştu.
YAPAY ZEKALI SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR?
Kavşaklara yerleştirilmiş olan yüksek çözünürlüklü kameralardan elde edilen görüntülerin yapay zeka sistemine aktarılması gerektiğini belirten Aydilek, sistemin çalışmasını şöyle anlattı: “Yüksek çözünürlüklü kameralardan alınan görüntüler işlenerek hangi yolda kaç araba var, kaç araç var, araçların türleri nedir, kaç adet yaya var… yani yaya sayısına varıncaya kadar bu şekilde kameralardan kavşaklardaki yollardaki görüntülerin sadece yapay zeka sistemine aktarılması gerekiyor. Yapay zeka sistemi de kendisine daha önceden öğretilmiş, tanıtılmış nesneleri günümüzde hızlı bir şekilde tanıyabiliyor. Araçların modelini tipini, buna bağlı olarak da yoğunluğunu belirlemekte.” Şanlıurfa’da uygun bir şekilde bu sistemin hayata geçirebileceğini ifade eden Aydilek, “Bu sadece Şanlıurfa için değil tabii ki tüm Türkiye’deki bu hususta geri kalmış veya bunu benimseyememiş şehirlere de bu uygulamanın yapılmasında fayda var” dedi.
“KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Doç. Dr. Aydilek, bu tür sistemlerin kazaları da önlediğine işaret ederek, “Bu konuda da yapılmış çalışmalar var. Hem ölümlü kaza hem de yaralanmalı kazalar yapay zekalı sistemlerle otomatik bir şekilde önlenebiliyor” ifadesini kullandı. Aydilek, yapay zekanın kullandığı trafik sistemlerinin çok maliyetli olmadığını belirterek, zaten kavşaklarda halihazırda kamera bulunduğunu ve alt yapının hazır olduğunu kaydetti. Aydilek, “Tek yapılması gereken buraya bir yenilikçi yapay zekanın entegre edilmesi olacaktır. O da hem hızlı bir şekilde gerçekleşebilir hem de maliyeti çok yüksek olmaz” dedi.
Yorum Yazın