Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı, 4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. 1 milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisi iyi bir liseye girmek için yarışacak.
Sınav hazırlığında olan lise öğrencisi adayları da heyecanla sınav gününü bekliyor.
Derslere düzenli çalışarak eksiksiz bir şekilde sınava girmek isteyen öğrenciler için psikolojik tutumlar da oldukça önemli.
Şanlıurfa’nın başarılı eğitim kurumlarından Aydınlar Koleji Ortaokulu’nun Okul Müdürü Mehmet Karaçalı, sınava girecek öğrenciler için önemli tavsiyelerde bulundu.
Ajans Urfa’ya konuşan Karaçalı, öğrencilerin yaklaşık bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlandıkları LGS sınavına artık sayılı günler kaldığını belirterek, yorucu ve stresli geçen bir maratonun sonuna geldiklerini söyledi.
“SINAVA HAK ETTİĞİNDEN BÜYÜK ANLAM YÜKLEMEYE ÇALIŞMAYIN”
Mehmet Karaçalı, sınav stresi yaşayan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
“Sınavlar eğitim hayatınızın birçok aşamasında karşınıza çıkacaktır. LGS de bu sınavların ne ilki ne de sonuncusu olacaktır. Bu nedenle LGS her ne kadar önemli bir sınav olsa da bu sınava hak ettiğinden büyük anlam yüklemeye çalışmayın. Çünkü sınavlara yüklediğiniz anlamlar sizin stres düzeyinizi etkiler. Bu nedenle bu sınavı ‘hayatınızın anlamı’, ‘her şeyin sonu’ olarak değil, geçmeniz gereken bir aşama olarak görmeniz sizin için daha rahatlatıcı olacaktır.”
SINAV ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER
Öğrencilerin bu sürece gelene kadar akademik olarak tüm hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Karaçalı, kalan sürede yapılacak tek şeyin psikolojik olarak hazırlanıp duygusal anlamda sınava güçlü girmek olduğunu hatırlattı.
Bu bağlamda öğrencilere sınav öncesinde, sınav sabahında ve sınav anında neler yapmaları ve nelerden kaçınmaları gerektiğine dair birkaç önemli hususun altını çizen Karaçalı, şunları ifade etti:
“Uyku düzenimizi oturtalım. Sınava sayılı günler kala artık çok geç olmayan belirli bir saatte uyuyup yine sabah da belirli bir saatte uyanmaya çalışalım. Sınav gününe kadar uyku düzenimizi bu doğrultuda ayarlarsak sınavdan önceki akşam da hem uykuya dalma noktasında hem de sabah zinde uyanma konusunda sorun yaşamayız.
Bizleri hastalandıracak, fiziki anlamda zarara uğratacak veya bizi aşırı yoracak aktivitelerden kesinlikle uzak durmalıyız.
Bol bol deneme sınavı çözün. Son 2 gün kala artık yeni konular öğrenmeyi bir kenara bırakıp bol bol her gün branş ve genel deneme sınavları çözmemiz gerekiyor. Bu deneme sınavlarını çözerken LGS sınavında verilen süreleri göz önünde bulundurarak gerçek bir sınav provası yapmayı ihmal etmeyin.
Sınavdan önceki akşam, sınava götürülecek ne varsa hazır edilmesi ve kontrol edilmesi de önemli bir husustur. Sınavdan bir önceki akşam eksik hiçbir şeyin, kalem, silgi, kimlik, su, olmadığından emin olalım.”
“HER ZAMAN YAPTIĞINIZ KAHVALTI TÜRÜ NASILSA SINAV GÜNÜ DE AYNI ÜRÜNLERİ TÜKETİN”
Sınav sabahı ise günlük rutinlerini hiçbir şekilde bozmamalarını gerektiğini aktaran Karaçalı, şu tavsiyelerde bulundu:
“Her zaman yaptığınız kahvaltı türü nasılsa sınav günü de aynı ürünleri tüketin. O gün yiyeceğiniz farklı bir ürün vücudunuzda farklı reaksiyonlara sebebiyet verebilir bu da sizin stresinizi arttıran bir faktör olarak karşınıza çıkacaktır. Kıyafet olarak içinde kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetleri tercih etmeniz gerekmektedir. Sınava gireceğiniz okula en az 30 dakika önceden gidip psikolojik olarak ortama adapte olmaya çalışın.”
“UNUTMAYALIM Kİ SINAV SADECE BİLGİYİ ÖLÇMÜYOR”
Karaçalı, sınav anında ise zaman yönetiminin önemine dikkat çekerek, “Unutmayalım ki sınav sadece bilgiyi ölçmüyor. Bilgiyi ne kadar sürede soruya transfer edip çözümlediğimiz de önemli. Sınavda sadece sorularla değil “zamanla” da işimiz var. İşte burada doğru strateji bizi bir adım öne geçirecektir. Diğerlerine göre nispeten kolay sorulardan ya da derslerden başlamak, takıldığımız yerde soruyu geçip çok fazla zaman harcamadan diğer sorulara geçmek ve en sonda yapabildiğimiz tüm soruları cevapladıktan sonra yanına işaret koyduğumuz ve çözemediğimiz sorulara dönmek süre kaybımızı minimuma indirecektir” şeklinde konuştu.
SINAV ANINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?
Karaçalı, sınav anında öğrencilerin diğer dikkat etmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:
“Uzun ve şekilli, grafikli karmaşık görünen sorulardan korkmayın. Aslında bu tip sorular içlerinde bol ipucu gizleyen sandığınızdan daha basit sorular olabilir. Sınavın zor gelmesi sizi korkutmasın. Zor sorular ve zor sınavlar herkes için zordur. Bu durumun sadece size özgü olmadığını unutmayın. Hatta bunu bir avantaj olarak görün. Sınavda yapılan en önemli yanlışlardan biri de sınav esnasında sonucu düşünmektir. Sınav esnasında “ya başaramazsam ne yaparım”, “ kesin beklediğimden çok yanlışım çıkacak” gibi düşünceler zihninize gelebilir. Bu düşüncelerden korkmayın ancak bunların o an için gereksiz olduğunu aklınıza getirerek, bunları düşünüp vaktinizin ve konsantrasyonunuzun olumsuz etkileneceğini anlayıp sadece sorulara odaklanmaya çalışın. Sözel ve Sayısal oturumlar arasında verilen molada kesinlikle sınavla ilgili konuşulmaması sadece bahçede biraz hava alıp yine sınav salonuna geçilmesi de çok önemlidir. Arkadaşlar arasında o soruyu ne yaptın, onu ne buldun tarzındaki muhabbetlerin hiçbir faydası olmadığı gibi tam tersi zararları da olacağı unutulmamalıdır”.
Yorum Yazın