Kanunla, İcra ve İflas Kanunu'na konutta haciz, ağır hasta çocuğu olan hükümlü annelere infaz ertelemesi, tedavi/denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma, uyuşturucu maddelerin müsaderesi, avukatlara finansman desteği gibi birçok başlık ekleniyor.
Yeni düzenlemeye göre, konutlarda hakim onayı olmadan icra işlemi yapılamayacak.
Kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesi, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ile komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurma şartı aranacak.
Çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazı 1 yıla kadar ertelenebilecek; erteleme süresi her defasında 6 ayı geçmemek üzere en çok 2 yıl uzatılabilecek.
Aile bireylerine ait kişisel eşya ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haczedilemeyecek.
İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacak.
Sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal ve ticareti suçuna ilişkin ceza yarı oranında artırılıyor.
Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçundan hükümlü olanların tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması zorunlu olacak.
Cumhuriyet savcısının, erteleme süresi içinde uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını tespit etmesi için şüpheliyi yılda en az 2 kez ilgili kuruma sevk etmesi zorunlu hale getirildi.
Göçmen kaçakçılığı için verilen cezanın alt sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için uygun kredi ve finansmana erişmesini sağlayacak düzenleme yapıldı.
Mesleğe yeni başlayan avukatlardan ilk 5 yıl baro keseneği alınmayacak.
Ceza infaz kurumlarında görev yapan personelden vazife malulü sayılanların yakınlarına kamuda istihdam hakkı tanındı.
Anayasa Mahkemesinde derdest olan bazı bireysel başvurular bakımından Tazminat Komisyonuna müracaat edilebilecek.
"Ceza verilmesine yer olmadığı" ve " güvenlik tedbiri" kararlarının verilebilmesi için sanığın sorgusunun yapılması şartı getirildi.
BİHA
Yorum Yazın